четверг, 14 февраля 2013 г.

Десятка країн, де не вигідно купувати нерухомість

Купівля нерухомості за кордоном не завжди допомагає з отриманням постійного місця проживання, але це завжди плюс у вашу користь. Часто квартира або будинок за кордоном купується для відпочинку або для інвестицій. Проте не кожна угода може бути вдалою: є країни, в нерухомість яких вкладати кошти не рекомендується.

Північний Кіпр
Не варто купувати нерухомість або землю на території так званої Турецької Республіки Північного Кіпру, яка є нелегітимним державним утворенням на окупованій території». Будь-яка операція з нерухомістю, частина з якої законно належить грекам-кіпріотам, покинула місце свого проживання в результаті вторгнення турецьких військ, є ризикованою. Ви можете не тільки втратити свої гроші, але і сісти у в'язницю, оскільки за законами Республіки Кіпр придбання нерухомості без згоди законного власника трактується як злочинну змову і шахрайство. Рекомендується утримуватися від таких покупок. На Кіпрі дуже добре розвинене земельне право та існує Земельний кадастр, в якому ведеться облік всіх операцій з житловою нерухомістю з 1858 року. Таким чином, надії на те, що власники забудуть про свій об'єкт, не знайдуться або не доведуть право власності у разі виникнення такої ситуації, є ефемерними. Крім того, наголошують експерти, північна частина острова Кіпр є малорозвиненої з точки зору інфраструктури, культури і страждає від високого рівня злочинності.

Єгипет
Останнім часом всі експерти виділяють Єгипет як країну, небезпечну для інвестування в нерухомість. Розглядаючи політичну ситуацію, що склалася в країні, прогнозується, що «туристична галузь Єгипту зникне як така, а ринок нерухомості в кращому разі зазнає величезних збитків, у гіршому ж - інвестори повністю втратять свої об'єкти». З зменшенням кількості туристів стане збитковою і курортна нерухомість - готелі, квартири і будинки на узбережжі у великих містах. Природно, їх почнуть продавати, як наслідок - ціни будуть падати. Але покупець навряд чи знайдеться. Розглядаючи такий розвиток подій, можна очікувати, що нерухомість буде неможливо продати навіть за неймовірно низькою ціною, що держава не зможе її викупити або запропонує зовсім сміхотворні ціни. Є варіант, що «уряд просто оголосить курортну нерухомість державною власністю, ніяк не компенсуючи втрати іноземним інвесторам».

Таїланд
Ситуація в Таїланді схожа з єгипетської. Можна охарактеризувати так: «Заворушення, невизначеність законодавства щодо нерухомості, зростання податків на розкіш. Все це, безумовно, не сприяє інвестиційній привабливості». Крім цього, на ліквідність нерухомості в Таїланді дуже сильно впливають стихійні лиха. Так, за загрози цунамі і повеней на Пхукеті є райони, де неможливо продати нерухомість.

Іспанія
Невигідно купувати житло і в Іспанії: «Нерухомість вже впала приблизно на 25 %, а в цьому році аналітики очікують подальше падіння до 10 %». Провиною всьому економічна криза. Ціни в Іспанії можуть продовжувати своє падіння з-за держборгу. І крім того, курортна нерухомість тут стоїть на першому місці за неліквідності у світі, обігнавши навіть Єгипет.

Греція
Економічна ситуація в Греції відома всім, і поки вона не вселяє райдужних надій. Нерухомість там тільки почала падати в ціні, і наступні три роки вона буде продовжувати падіння. Причини - Греція на межі дефолту.

Ірландія
З-за економічної кризи ринок нерухомості в цій країні починає валитися. Хоча з 1991 по 2007 ірландці й створили «економічне диво», але з наслідками нинішньої кризи впоратися не змогли. У деяких районах ринок впав до 50 %. Однак якщо Ірландія зможе зупинити це падіння, то вийде на перше місце за привабливістю інвестицій.

Болгарія
Болгарська курортна нерухомість зараз виглядає найменш привабливо, оскільки неясні перспективи розвитку країни. Поки Болгарія не може зупинити падіння цього ринку.

Хорватія
Перспективи розвитку Хорватії також неясні. У країні досі спостерігається високий рівень безробіття і поганих банківських кредитів. Фахівці припускають, що в 2012 році ціни на елітну нерухомість у Хорватії продовжать падати і можуть опуститися до 10 %.

ОАЕ
Не завжди неліквідність ринку нерухомості пов'язана з економічними чи політичними проблемами, іноді «проблеми з продажем нерухомості характерні для затоварених ринків, які стрімко росли до фінансової кризи». Наприклад, саме з цієї причини обвалився ринок нерухомості ОАЕ - ціни впали на 80 %. Збитки несуть переважно покупці-іноземці. Самі арабські шейхи не дуже охоче інвестують у нерухомість у себе на батьківщині. Вони вкладають гроші в лондонську нерухомість, вважаючи лондонський ринок найстабільнішим з погляду довгострокових інвестицій».

Норвегія
У цій країні високий рівень іпотечних ставок, які цілком можуть подвоїтися в найближчі п'ять років. «У найближчі роки можна чекати падіння цін на норвезьку житлову нерухомість до 20 %. Варто також відзначити, що в Норвегії досить жорстка система оподаткування. При купівлі житлового об'єкта необхідно сплатити гербовий збір у розмірі 2,5 % від вартості придбання, а здача об'єкта в оренду розцінюється як підприємницька діяльність, з якої сплачується податок у розмірі 28 %. Продаж нерухомості також обкладається податками, які можуть досягати 30 %». Все це характеризує норвезький ринок як не найбільш привабливий з погляду інвестування коштів.

Це лише десятка країн, де інвестування в нерухомість пов'язане з ризиками. І не варто тішити себе тим, що володіння нерухомістю дає право оформити вид на проживання. Це справедливо лише для Єгипту і ОАЕ. Якщо ж країна знаходиться на території Євросоюзу, то єдине право, яким ви володієте у разі купівлі квартири або будинку, - отримання мультивізи, за якою вам дозволено перебувати в країні не більше 180 днів у році. Це справедливо зараз і для Болгарії. Після вступу країни в зону ЄС власники нерухомості не отримують автоматично вид на проживання. Цим правом володіють лише пенсіонери, які відкриють рахунок в місцевому банку. Таким же правом, приміром, володіють іноземці - пенсіонери в Таїланді.

Але не варто засмучуватися. Земля велика, і є місця, де інвестиції в нерухомість виглядають більш привабливо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий