пятница, 15 февраля 2013 г.

Домовляємося з агентством нерухомості

На відміну від приватних посередників, агентства нерухомості не можуть собі дозволити обслуговувати населення без укладення договору возмездного надання послуг. Даний документ є гарантією виплати клієнтом винагороди. Проте в деяких ріелторських компаніях договору складаються таким способом, щоб не тільки отримати гарантії виплат, але і зробити суми цих виплат максимальними. Щоб не переплатити за послуги ріелторів, потрібно добре уявляти, що представляє із себе договір з агентством нерухомості, які пункти в ньому найбільш важливі.
Цей документ - договір про возмездном наданні послуг, який регулює дії замовника і виконавця. За законом, який підписав договір виконавець зобов'язаний обслужити замовника, а той - заплатити за це. Те, що надані послуги здаються замовнику не настільки дорогими, як прописано в договорі, значення не має. Так, при продажу житла, якщо співробітники агентства квартиру показували, давали рекламу в газетах або по ТБ, готували пакет документів і т. п., а нерухомість продана не була, то це не означає, що за надані послуги можна не платити.
Часто, уклавши договір з агентством, люди, вирішивши згодом розірвати угоду, дізнаються багато нового при повторному ознайомленні з цим документом. Звичайно, якщо у замовника відсутній поважна причина для подібних дій, він повинен сплатити неустойку виконавцю.
Хоча Суд, у разі конфліктів, частіше стає на бік фізичної особи, це не завжди рятує замовників від штрафних санкцій, оскільки агентства нерухомості складають договори з урахуванням лише своїх інтересів. Варто помітити, що навіть якщо в договорі немає згадки про штрафні санкції за невиконання зобов'язань, їх передбачає Цивільний Кодекс України. Про такі нюанси ріелтори воліють мовчати.
Замовник має право, якщо вважає, що послуги були надані не в повному обсязі або неналежної якості, звернутися зі скаргою у відділ по захисту прав споживачів або подати позов до Суду.
Уникнути таких неприємностей можна дуже просто: достатньо, при укладанні договору, уважно вивчити його, а підписувати, тільки зрозумівши кожен його пункт. Якщо виникли якісь додаткові домовленості з виконавцем, вони повинні бути включені в договір.

Комментариев нет:

Отправить комментарий