суббота, 16 февраля 2013 г.

Збиткові, але улюблені курорти Болгарії

Ринок нерухомості в Болгарії зовсім не підходить для інвестицій. Про це експерти говорять вже третій рік поспіль. Проте багато людей активно розкуповують значно впали в ціні квартири для власного відпочинку.

Болгарія - друга після Іспанії улюблена країна серед росіян і українців для літнього відпочинку. Як стверджують експерти, зараз купівля нерухомості в Болгарії не може розглядатися як інвестиція. За даними міжнародних аналітичних компанії, за рік (перший квартал 2011 року - перший квартал 2012 року) ціни на болгарську нерухомість знизилися на 4,3%.

З третього кварталу 2008 року до теперішнього часу падіння цін становило 38%.

При цьому, якщо брати до уваги дисконти, які робили власники квартир, щоб швидше позбутися від них, загальне зниження цін було ще більше.

Але саме доступні ціни поряд з сприятливим кліматом роблять болгарську нерухомість привабливою для багатьох покупців. Основна кількість угод купівлі нерухомості в Болгарії відбувається за ціною €50-80 тис. за об'єкт. «При такому бюджеті можна купити апартаменти (2-3 кімнати) площею 50-70 кв.м на другій лінії від моря в районі Бургаса, Сонячного берега, Варни з обробкою і кухнею, але без меблів. Як правило, меблі буде коштувати ще додатково €6-8 тис. Об'єкти на першій лінії від моря на цих курортах будуть коштувати близько €2 тис. за квадратний метр. Якщо курорт користується популярністю тільки серед болгар і іноземних туристів там трохи (курорти на північ від Сонячного берега і у бік кордону з Румунією), то вартість квадратного метра на першій лінії буде менше - від €1200.

Найменша ціна об'єкта (у середньому від €450) - при купівлі на початкових стадіях будівництва. Проте експерти не радять купувати таку нерухомість. Якщо вибір все ж впав на будується житловий комплекс, безпечніше дочекатися закінчення будівництва.

Зараз найбільш привабливі пропозиції за ціною (але не за якістю) можна знайти на курортах Сонячний берег, Святий Влас і Несебр.

У ці райони до кризи активно вкладали гроші англійці. У кризу вони понесли значні втрати і тому зараз змушені продавати свої об'єкти на 30-40% дешевше навіть первинного ринку. Наприклад, односпальні апартаменти не далі 1 км до моря можна купити за €25 тис. Якщо квартира знаходиться на першому поверсі або в підвальному приміщенні, то ціна може бути навіть €12-13тысяч.

Забудовники не будуть продавати об'єкти, не заробляючи на них. Собівартість будівництва (з підведенням комунікацій, з обробкою) становить близько €500 за квадратний метр - на курортах Сонячний берег, Святий Влас, Несебр. Адекватна вартість об'єкта в цьому випадку буде €650-700 за квадратний метр. Варто дуже уважно ставитися до пропозицій за меншою ціною. У деяких випадках забудовники продають квартири за ціною €400-500 за квадратний метр. При цьому вони будують із залученням банківського кредиту і можуть продати покупцеві об'єкти з обтяженням. У результаті покупець залишається ще і повинен банку і доплачує €200-300 за квадратний метр.

Дешевше можна купити об'єкти в бялі. - близько €600 за квадратний метр. Це пояснюється тим, що собівартість будівництва тут нижче. Більш того, тут практично відсутня вторинний ринок. Наприклад, у Бялі. ціна невеликої студії (близько 30 кв.м) на вторинному ринку в чорнової обробки і без меблів починається від €15 тис. Вартість однокімнатних апартаментів (близько 40 кв.м) з обробкою і необхідними меблями в пішій доступності до моря починається від €23 тис.

Найбільш дорогі райони - це традиційно Созополь, Золоті піски і практично вся перша берегова лінія. Тут мало будують, щільність забудови менше, тому ціни вище.

На Золотих пісках часто готельні номери переробляють під апартаменти. У цьому випадку юрист повинен перевірити статус об'єктів - щоб за статусом такі квартири були придатні для постійного проживання.

Мінімальна вартість квартир на Золотих пісках становить €750 за квадратний метр.

Ціна може бути менше, якщо квартира знаходиться не в новому житловому комплексі. Наприклад, на курорті «Золоті піски» студія площею 43 кв.м пропонується за €25 тис. Квартира без свіжого ремонту, але з набором необхідних меблів буде перебувати в п'ятиповерховому будинку в пішій доступності від моря. Як стверджують експерти, якщо купувати квартиру на вторинному ринку, багато залежить від особистої домовленості з господарем. Елітне, за болгарським мірками, житло коштує близько €240-250 тис. Наприклад, при такому бюджеті можна стати власником трикімнатної квартири (близько 115 кв.м) в житловому комплексі на курорті «Св.Константин і Олена» в 400 м від моря.

На курортах забудовники намагаються пропонувати житло вже з обробкою під ключ, на відміну від квартир у великих містах, які часто продаються за болгарському державному стандарту. В цьому випадку покупець набуває просто голі стіни - без підлог, без якої сантехніки і т.д.

У Болгарії іноземці можуть купувати землю тільки на юридичну особу.

Витрати на відкриття фірми складають €400. Будівництво двоповерхового будинку площею 150 кв.м (плюс проектно-дозвільна документація) обійдеться близько €100 тис.

Комментариев нет:

Отправить комментарий